Fazuľový teplý šalát s bulgurom
Ľahký recept na teplý a sýty šalat.
Tento recept pripravujem vždy spolu s fazuľkovou polievkou. Snažím sa ušetriť čas spoločnou prípravou fazule. Tú si však počas prípravy polievky viete oddeliť a zamraziť. Nemusíte ju tak hneď využiť na šalát ale môžete si ju pokojne nechať na neskôr.
Pôvodnou domovinou fazule BANGO je Mexiko. Odtiaľto sa fazuľa vďaka svojej nenáročnosti rozšírila do celého sveta. Fazuľa je dieteticky veľmi zaujímavá. Je bohatým zdrojom vlákniny, vitamínov (C, B6, K) a minerálnych látok (železo, draslík, zinok, horčík). Taktiež je výbornou voľbou pri boji s vysokým cholesterolom. Pomáha pri chorobách srdcového, cievného systému a znižuje obsah cukru v krvi. Prospešná je aj pre ľudí, ktorých trápi vysoký krvný tlak. Fazuľa má odvodňujúce účinky a je vhodná pre ľudí s redukčnou diétou.
Základná príprava fazule: Fazuľu Bango pred prípravou nechajte namočenú vo vode niekoľko hodín, ideálne cez noc. Vodu potom zlejte. Fazuľu varte v novo napustenej vode cca 40 minút (30 minút v tlakovom hrnci). Ochuťte a dovarte ešte 10-15 min.
Čas prípravy: 30 minút ( v prípade vopred uvarenej fazule)
Na 4-5 porcií potrebujeme:
- pol balenia vopred uvarenej fazule Bango Ravita (30 minút v tlakovom hrnci)
- Pol balenia bulguru Ravita
- 200g sterilizovanej kukurice
- 1 cuketa
- 1 cibuľa
- olivovový olej
- koreniny podľa chuti (Aglio olio LEBENSBAUM), čierna soľ, čerstvé bylinky /koriander a bazalka)
Postup:
Predvarenú fazuľu spolu s bulgurom zalejem povrch vodou, osolím čiernou soľou a varím cca 15 minút do mäkka. Ak máte viacej vody , kľudne ju po dovarení zlejte.
Na wok panvici orestujem cibuľku, pridám nakrájanú cuketu a koreniny. Po chvíľke pridám na panvicu kukuricu a restujem spolu s cuketou do mäkka. Celú tuto zmes primiešam k uvarenému bulguru s fazuľkou a spolu všeto ešte pár miut orestujem. Podávam s čerstvými bylinkami, ktoré šalátu dodajú tú správnu chuť. U nás nesmie chýbať koriander a bazalka. Môžete si pridať aj zopár lyžičiek kyslej smotany.
Dobrú chuť !