Pšenový nákyp
Ľahké jedlo po sviatkoch ? Vyskúšajte pšeno!
Pšeno je obilnina, ktorá sa získava odstránením šupiek z prosa. Často je zamieňané s kuskusom kvôli svojmu podobného vzhľadu. Ide o obilninu, ktorá je ako jediná zásaditá, takže neprekysľuje organizmus.
Pšeno je navyše prirodzene bezgluténové, ľahko stráviteľné, sýte a výživné.
Prečo je pšeno zdravé?
- Je ľahko stráviteľné a bezalergénové zrno.
- Pokrmy zo pšena sú veľmi výživné, sýte a s vysokým obsahom vlákniny. Sú bohatým zdrojom minerálov, a preto sú vhodné pri stavoch vyčerpanosti a úrazoch.
- Svojím vysokým obsahom železa sú výbornou potravinou pre chudokrvné deti i dospelých.
- Rovnako svojou prirodzenou bezgluténovosťou sú vhodné pre celiatikov.
- Keďže pšeno je zásadité, pomáha nám pri žalúdočných problémoch, ktoré sú spôsobené prekyslením.
- Pšeno má vyvážený pomer bielkovín, tukov a sacharidov. Obsahuje vitamín B3 – niacín, ktorý napomáha k znižovaniu hladiny cholesterolu.
Ako pšeno pripraviť pred varením ?
Pred varením je dôležité dokonale pšeno umyť, niekoľkokrát ho spariť vriacou vodou (2-3 krát), nakoniec prepláchnuť studenou vodou a nechať odkvapkať na site. Následne ho môžeme uvariť vo vode alebo v mlieku. Na prípravu pšena (ako prílohy) použijeme 1,5 násobný objem tekutiny, v ktorom ho varíme asi 15 minút a necháme “dôjsť” v zakrytom hrnci. Pri varení pšena na kašu, zvýšime objem tekutiny na 3-4 násobok, u krémov až na 5 násobok.
Pre zvýraznenie chuti môžeme pred varením pšeno nasucho opražiť na panvici. Používa sa napr. do nátierok, zavárok do polievok alebo pri príprave jedál z mletého mäsa.
Na pšenový nákyp potrebujeme :
- 1 hrnček pšena Ravita
- 1 menšia brokolica
- 4 ks vajíčka
- Korenia: štipka soli, kurkuma, čierne korenie, kajanské korenie, petržlenová vňať
Postup:
Pšeno si vopred na 1 – 2 hodiny namočíme. Potom 2x vodu prepláchneme a následne sparíme v horúcej vode. Takto pripravené pšeno varíme približne 15 min. so štipkou soli. Brokolicu očistíme, nakrájame na malé ružičky a zmiešame spolu s uvareným pšenom. Vložíme do zapekacej misky. Rozšľahané vajíčka zmiešame s koreninami podľa chuti a prelejeme pripravenú zmes z brokolice a pšena. Pečieme cca 30 – 35 min pri teplote do 180 stupňov.
Suroviny nakúpiš na