Zaoberáme sa výrobou, predajom a distribúciou potravín zdravej výživy. Portfólio našej spoločnosti tvorí sortiment celozrnných, bezgluténových, bezlaktózových produktov a produktov patriacich do racionálnej výživy. Na slovenskom trhu pôsobíme 18 rokov a počas celého obdobia je našou snahou dbať na kvalitu používaných surovín a produktov, ako aj na tradíciu vyplývajúcu zo slovenského trhu. Neustále sa snažíme zlepšovať sortiment, prinášať nové produkty a poskytovať zákazníkom 100% služby. Náš tím je zložený z ľudí, pre ktorých je Ravita životným štýlom a dušou. Jednoducho povedané máme radi našu prácu a radi ju posúvame k Vám. :)

Baker

Sleduj nás:
Title Image

Blog

Pšenový nákyp

Ľahké jedlo po sviatkoch ?  Vyskúšajte pšeno!

Pšeno je obilnina, ktorá sa získava odstránením šupiek z prosa. Často je zamieňané s kuskusom kvôli svojmu podobného vzhľadu. Ide o obilninu, ktorá je ako jediná zásaditá, takže neprekysľuje organizmus.

Pšeno je navyše prirodzene bezgluténové, ľahko stráviteľné, sýte a výživné.

Prečo je pšeno zdravé?
  •  Je ľahko stráviteľné a bezalergénové zrno.
  • Pokrmy zo pšena sú veľmi výživné, sýte a s vysokým obsahom vlákniny. Sú bohatým zdrojom minerálov, a preto sú vhodné pri stavoch vyčerpanosti a úrazoch.
  • Svojím vysokým obsahom železa sú výbornou potravinou pre chudokrvné deti i dospelých.
  • Rovnako svojou prirodzenou bezgluténovosťou sú vhodné pre celiatikov.
  • Keďže pšeno je zásadité, pomáha nám pri žalúdočných problémoch, ktoré sú spôsobené prekyslením.
  • Pšeno má vyvážený pomer bielkovín, tukov a sacharidov. Obsahuje vitamín B3 – niacín, ktorý napomáha k znižovaniu hladiny cholesterolu.
Ako pšeno pripraviť pred varením ? 

Pred varením je dôležité dokonale pšeno umyť, niekoľkokrát ho spariť vriacou vodou (2-3 krát), nakoniec prepláchnuť studenou vodou a nechať odkvapkať na site. Následne ho môžeme uvariť vo vode alebo v mlieku. Na prípravu pšena (ako prílohy) použijeme 1,5 násobný objem tekutiny, v ktorom ho varíme asi 15 minút a necháme “dôjsť” v zakrytom hrnci. Pri varení pšena na kašu, zvýšime objem tekutiny na 3-4 násobok, u krémov až na 5 násobok.

Pre zvýraznenie chuti  môžeme pred varením pšeno nasucho opražiť na panvici. Používa sa napr. do nátierok, zavárok do polievok alebo pri príprave jedál z mletého mäsa.

Na pšenový nákyp potrebujeme :
Postup:

Pšeno si vopred na 1 – 2 hodiny namočíme. Potom 2x vodu prepláchneme a následne sparíme v horúcej vode. Takto pripravené pšeno varíme približne 15 min. so štipkou soli. Brokolicu očistíme, nakrájame na malé ružičky a zmiešame spolu s uvareným pšenom. Vložíme do zapekacej misky. Rozšľahané vajíčka zmiešame s koreninami podľa chuti a prelejeme pripravenú zmes z brokolice a pšena. Pečieme cca 30 – 35 min pri teplote do 180 stupňov.

Suroviny nakúpiš na