Paradajková polievka s bulgurom a FETOU
Ak ľúbite paradajky rovnako ako my, tak toto je jedna s tých najlepších polievok :).
Prečo použiť Bulgur ?
Pšeničný bulgur je vyrábaný namáčaním a sušením pšenice. Pri tomto procese dochádza k premene škrobov na cukor a tým sa stáva zrno ľahko stráviteľným a vystupuje jeho nezameniteľná, ľahko oriešková- obilná chuť.
U bulguru sa cení
- jeho jednoduchá príprava
- oriešková chuť a ľahká stráviteľnosť
- vysoká nutričná hodnota
- vysoký obsah vlákniny, sacharidov, vitamínov – najmä vitamínu A
- nízky obsah tuku
- Je bohatý na fosfor, horčík, selén a železo
Čo sa týka zdravotných benefitov pre ľudské telo, tak vláknina obsiahnutá v bulgure podporuje správnu činnosť čriev a nervovej sústavy. Znižuje napr. chuť na sladké a dokáže skvele zasýtiť. Pomáha urýchľovať metabolizmus a pomáha detoxikovať hrubé črevo.
Na prípravu výbornej sýtej polievky potrebujeme:
- 1 lyžica masla (môže byť ghí)
- 1 lyžica olivového oleja
- 1ks cibule
- 1 strúčik cesnaku
- 1 lyžička mletého koriandru ( výborný je aj čerstvý)
- 1 lyžička mletej škorice
- 1liter zeleninového vývaru ( bujón od Sonnentor)
- uvarený bulgur (podľa základnej prípravy)
- 400g konzervované krájané paradajky + čerstvé podľa potreby
- 1 passata (pasírované paradajky 500g)
- sýr Feta podľa chuti
- hrsť čerstvej bazalky
- himalájska soľ a čierne korenie
Postup:
V hrnci rozohrejeme maslo a olivový olej. Pridáme najemno nasekanú cibuľku a restujeme do zlatista. Pridáme cesnak, škoricu, mletý koriander a restujeme ďalšiu minútku.
Zalejeme vývarom (prípadne vodou a bujónom). Pridáme paradajky a passatu. Varíme 15 minút. Medzi tým si pripravíme bulgur. Varíme ho vo vode 1:2 cca 15 minút.
Možete ho variť naraz v polievke ale potom je najlepšie ju celú skonzumovať. Ak ju chcete mať aj na druhý deň je lepšie si bulgur pripraviť ako cestovinu samostatne.
Podávame s bulgurom , čerstvou bazalkou, čerstvým koriandrom a fetou!
Dobrú chuť.